Qui és Joan Jubany

Joan Jubany i Lladós va néixer a Àreu el 26/01/1921 i va morir el 07/01/2019 a l’edat de 97 anys. Fill de Sebastià i Genoveva. Pagès de professió. Va aparèixer a la meva vida quan jo tenia només cinc anys, ja que amb els avis i pares estiuejàvem a Àreu. D’allà en va sorgir una amistat que vam mantenir fins el dia de la seva mort. Un home culte, educat i molt intel·ligent amb qui podies passar hores parlant de tot. Inseparable de la seva boina, no sé si em vaig enamorar de la seva vida, de la seva personalitat, de les històries i batalletes que sempre m’explicava i que tant em feien riure; o potser de tot plegat. Recordo aquelles tardes a Costuix, ajaguts a l’herba menjant xocolata, o fent una escapadeta amb cotxe a Vielha, o simplement fent-la petar davant l’Hotel Vallferrera, el seu lloc preferit, on vivia amb la resta de la família Jubany amb qui tanta amistat tenim. El fet és que va sorgir un vincle molt especial entre nosaltres, ho era tot per a mi: un avi, un amic… sempre present en el meu dia a dia, i així segueix i seguirà essent de ben segur.

 

Hi ha un buit dins meu cada vegada que m’endinso a la Vallferrera però per altra  banda em sento un autèntic privilegiat d’haver-lo conegut.

 

Sense haver-ne pujat mai cap, en Joan coneixia totes les muntanyes d’aquesta vall: pics, ports, cercles, estanys…

 

Totes aquelles estones inoblidables viscudes amb ell van ser les que em van motivar a donar vida a “La Joan Jubany”, perquè tots aquests records continuïn sempre més presents entre nosaltres. Siguis on siguis, va per tu, Joan!